PRP – Platelet Rich Plasma

PRP of Platelet Rich Plasma (letterlijk vertaald ‘bloedplaatjes rijk plasma’) behandelingen kunnen toegepast worden voor haarherstel en huidverjonging. De bloedplaatjes, een type bloedcellen, bevatten groeifactoren die de celdeling op gang kunnen brengen, de genezing kunnen versnellen en weefselregeneratie of -herstel in het behandelde gebied kunnen stimuleren.

Wat je moet weten?

PRP-behandeling wordt gebruikt ter ondersteuning van wondgenezing bij trauma en gewrichtsletsels. De techniek kan ook kaalheid bij mannen en vrouwen tegengaan, de groei van haartransplantaties stimuleren en andere cosmetische ingrepen verbeteren.

De resultaten van PRP-behandeling zijn het meest zichtbaar na ten minste zes maanden en zijn niet blijvend. Je hebt mogelijk ten minste eenmaal per jaar een herhalingsinjectie nodig.

Omdat voor de behandelingen je eigen weefsel wordt gebruikt, zijn PRP-injecties veilig. Ze kunnen ze alleen worden toegediend of samen met andere cosmetische behandelingen worden toegepast.

Wat je kan verwachten?

Voorbereiding

Tijdens het intakegesprek wordt een gedetailleerd overzicht gemaakt van je voorgaande behandelingen en de medicatie die je gebruikt. Zo is het van belang gebruik van aspirine, ontstekingsremmers (bv. ibuprofen of gelijkaardige producten) of bloedverdunners te vermelden.
Niet iedereen is geschikt om een PRP behandeling te ondergaan. Personen met een actieve (hoofd)-huidinfectie of een virale infectie (bv.gordelroos), komen doorgaans niet in aanmerking.
Hetzelfde geldt ook voor personen met :
• Diabetes
• Stollingsstoornissen of gebruikers van bloedverdunners
• Chronische leverziekten
• Actieve infecties
• Bloed- en bloedplaatjesaandoeningen
Of je geschikt bent voor deze behandeling wordt tijdens het intakegesprek besproken. Zo nodig kan je advies vragen aan je arts.
Het uiteindelijk resultaat is afhankelijk van realistisch gestelde verwachtingen. Ook dit komt uitgebreid aan bod in het voorbereidend gesprek.

Procedure

Er worden meestal één of twee buisjes bloed bij je afgenomen. Het bloed wordt in een centrifuge geplaatst, waar de plasma rijke bloedplaatjes gescheiden worden van andere bloedcellen. Na het aanbrengen van een verdovende créme, wordt het verkregen bloedplaatjes rijk plasma of PRP met behulp van dunne injectienaalden in je hoofdhuid (haargroei) of in de te behandelen huidzone (huidverjonging) geïnjecteerd. Deze bloedplaatjes stimuleren door de groeifactoren die ze vrijstellen op een natuurlijke wijze de haargroei of het huidherstel.

PRP voor haargroei

Vóór een PRP behandeling voor stimulatie van de haargroei, was je de dag van ingreep je haar met een pH-neutrale shampoo en gebruik je verder geen haarproducten. Op het intakegesprek krijg je hierover de nodige informatie.
Je neemt ook best vóór de procedure een lichte maaltijd om duizeligheid bij het bloedprikken te voorkomen.

De procedure start met het aanbrengen van de verdovende crème op de te behandelen zone en het afnemen van bloed uit je arm. Vervolgens wordt het PRP in de centrifuge van de rest van de bestanddelen van het bloed gescheiden. Dit alles duurt ongeveer een 30 minuten.

Vervolgens wordt het PRP door middel van een spuitje en een fijne naald (microneedling toestel) in de hoofdhuid ingebracht. Deze behandeling duurt een uur. Onmiddellijk na de behandeling kan je rustige activiteiten hervatten.

Na de behandeling moet je de behandelde zone tot de daarop volgende dag met rust te laten. Over wat het best doet en laat, krijg je bij de behandeling meer gedetailleerde richtlijnen.

Het behandelde gebied kan gedurende twee of drie dagen wat pijnlijk zijn of wat blauwe plekken vertonen. Bij ongemak hiervan kan je paracetamol als pijnstiller nemen. In geval van hevige pijn neem je best terug contact met ons op.

Recente studies hebben aangetoond dat het aanbrengen van PRP op de hoofdhuid androgene alopecia (mannelijk kaalheidspatroon) bij mannen en vrouwen kan aanpakken. Het effect van de behandeling is het meest merkbaar na ten minste zes maanden. Herhaalbehandelingen om de zes maand of 1 jaar, kunnen nodig zijn om de verbetering van de haargroei en -textuur te behouden. Voor complexe kaalheidsproblemen kan het nodig zijn om gedurende vier tot zes maanden één keer per maand PRP behandelingen te ondergaan.

PRP-therapie is een populaire aanvulling op haartransplantaties aan het worden. PRP kan de groei van getransplanteerde haarwortels versnellen en tegelijkertijd het bestaande haar dikker maken.

Voor alle patiënten die te maken hebben met haaruitval geldt dat een consequente behandeling met PRP-therapie optimale resultaten oplevert.

PRP voor huidverjonging

PRP stelt groeifactoren vrij die het herstel en de regeneratie van weefsels stimuleren. Hierdoor kan deze behandeling ook worden toegepast voor huidverjonging. Wanneer PRP in de huid wordt ingebracht via microneedling, verhoogt het de collageenproductie en de huidtextuur en -teint.

Na het afnemen van bloed uit je arm wordt PRP geproduceerd in de centrifuge. Nadat de huid van de te behandelen zone verdoofd en gereinigd is, wordt de huidverjongingsbehandeling uitgevoerd.

Een PRP behandeling :
Verhoogt de collageenproductie in je huid met een strakkere, stevigere huid tot gevolg
Vermindert fijne lijntjes en rimpels
Verbetert de vochtretentie waardoor je huid gaat stralen
Verbetert de teint en textuur van je huid

Een PRP behandeling :
Verhoogt de collageenproductie in je huid met een strakkere, stevigere huid tot gevolg
Vermindert fijne lijntjes en rimpels
Verbetert de vochtretentie waardoor je huid gaat stralen
Verbetert de teint en textuur van je huid

In een intakegesprek wordt nagegaan of jij een goede kandidaat voor een PRP behandeling voor huidverjonging bent.
Wat kan met PRP worden behandeld ?
• Rimpels en fijne lijntjes
• Huidverslapping
• Onregelmatige huidteint
• Huidstriemen of striae
• Zonneschade
• Grove poriën
• Hyperpigmentatie
• (Acne) littekens

Om een optimaal resultaat te bekomen combineren we bij BodyConfidence PRP behandelingen met HIFU.

Maak een afspraak!

Gratis intakegesprek